zaterdag 18 januari 2014

mijn evaluatiekoffer

Beste bloggers,

Hier kan je enkele methodieken vinden om muzisch te evalueren in de klas voor verschillende graden gericht op het proces, de beleving en het product.

De methodieken die ik heb al uitgeprobeerd heb tijdens mijn stage van eerste leerjaar zijn:

Een pluim voor elkaar
De leerlingen zitten in een kring en krijgen elk een pluim van de leerkracht. De leerlingen mogen één voor één deze pluim aan iemand geven. Vervolgens verantwoorden ze waarom ze deze pluim aan die bepaalde leerling hebben gegeven.

Deze methodiek heb ik gebruikt bij de beeldactiviteit: herfstdiertjes maken uit klei. De leerlingen gaven elkaar een pluim. Ik heb ervaren dat ze het leuk vonden om elkaar eens in de watten de leggen met een compliment over het werkje. Ik had in het begin wat schrik dat ze alleen hun beste vriend of vriendinnetje een pluim gingen geven. Dit was niet het geval omdat ze moesten verwoorden waarom. Om de leerlingen goed te begeleiden heb ik vragen gesteld. Aan de hand van de vragen kwamen we tot goede bespreking van de werkjes.

mijn zelfbedacht idee

Smiley zonder gezicht
De leerlingen kregen een blad waar een smiley opstaat zonder gezicht. De leerlingen tekenen het gezicht van de smiley naargelang ze zich voelen tijdens de activiteit of op het einde van de activiteit. De leerlingen steken de smiley in de lucht en worden klassikaal besproken.

Deze methodiek heb ik gebruikt bij de activiteit waar de leerlingen zelf bewegingen op een gedicht moesten uitvinden. Alle leerlingen hadden een lachende smiley getekend, ik vond het super om te weten dat ze het leuk vonden. Na een verdere bespreking vertelden de leerlingen dat ze het bedenken van de bewegingen het leukst vonden.  De smiley sluit aan bij de leefwereld van de kinderen.

Instrumenten
De leerlingen kiezen een instrument dat hen aanspreekt of just niet. Ze verwoorden hun indrukken en gevoelens aan de de hand van een zelfgekozen instrument. Met muziek kunnen de leerlingen verschillende emoties uiten.

Andere methodieken die je kan vinden in mijn koffer:

De strandbal
De leerlingen zitten in een kring. De strandbal wordt naar elkaar gegooid. wanneer een leerling de strandbal vangt, leest hij/ zij de zin voor die bovenaan op de strandbal staat en vult de zin aan. Nadat de leerling heeft geantwoord, gooit hij of zij de bal weer naar iemand anders.

Op de bal staat:
- deze les vond ik .....
-het leukste was.....
-het moeilijkste was.....
-vandaag leerde ik.....
-wat me van deze les bijblijft is....
-wat zou ik anders doen de volgende les....
- wat neem ik mee naar de volgende les....


Stripfiguren
De leerkracht start een kringgesprek en legt verschillende stripfiguren in het midden van de kring. De leerlingen nemen een stripfiguur dat de gevoelens of de situatie uitbeeldt dat de leerling voelde tijens de activiteit. De leerlingen verwoorden hun gevoelens en indrukken via een vergelijking met de stripfiguur

Houdingen
Elke houding drukt een gevoel uit. De leerlingen staan verspreidt in de klas. De leerkracht stelt een vraag, de leerlingen nemen een houding aan. Na elke vraag wordt de houding van een leerling besproken.

enkele voorbeelden van houdingen
liggen = ik geniet er nog steeds van
bolletje maken = ik vond het niet zo leuk
...

De seizoenen
De leerkracht legt de prenten van de seizoenen in het midden van de kring. De leerlingen wijzen een prent aan die hun gevoelens het best verwoordt. Ze mogen hun eigen invulling geven aan de prenten. Elke leerling kan aan de prenten een eigen interpretatie geven. bv: de winter kan voor de ene leerling tof zijn, zijn interpretatie is positief. De andere leerling vindt de winter niet leuk, zijn interpretatie is negatief.
Duimen
Elke leerling krijgt een goede duim en een flopduim. De leerlingen die de activiteit leuk vonden steken de 'goede duim' in de lucht. De leerlingen die de activiteit niet leuk vonden steken de 'flopduim' in de lucht. De leerlingen verwoorden ook waarom.


Vertelstok
De leerkracht houdt een kringgesprek met de leerlingen. In het kringgesprek wordt een vertelstok of een onderwerp dat padt binnen het thema doorgegeven op muziek. Als de muziek stopt, vertelt de leerling die op dat moment de stok/ voorwerp vast heeft iets over de activiteit. De leerling kan onver zijn eigen ervaringen en indrukken vertellen maar ook over die van anderen.

Muzoboek
Elke leerling krijgt in het begin van het schooljaar een schrift. Het kaft van het schriftje mogen ze zelf volledig creatief bewerken. zo wordt het een persoonlijke muzoboek. Na elke mzische activiteit krijgen de leerlingen tijd om hun indrukken en ervaringen te noteren of te tekenen. De leerlingen die ietts willen vertellen over de muzoactiviteit krijgen daar ook de kans voor.


Vuilniszak, reiskoffer en schatkist
Elke leerling krijgt 3 papiertjes. Op het eerste papirtje schrijf je iets wat tegengevallen is en je zo snel mogelijk wilt vergeten. Dit papiertje belandt dan in de vuilniszak.
Op het tweede papiertje schrijf je iets wat je bijgeleerd hebt en wat je wil meedragen. Dit gaat in de reiskoffer.
Op het derde papiertje schrijf je iets wat je altijid zal koesteren en dat gaat acht slot en grendel in de schatkist.

De muzo- dobbelsteen
Elke leerling gooit met een dobbelsteen. Afhankelijk van het aantal ogen moeten ze antwoorden op een andere vraag.
1: De leerlingen zeggen iets over het thema
2: De leerlingen vertellen over hoe ze de activiteit beleefd hebben
3: De leerlingen zeggen iets over wat we gedaan hebben en wat ze het leukst vonden.
4: De leerlingen vertellen wat ze minst leuk vonden aan de activiteit
5: De leerling vertelden wat ze van de opdracht vonden
6: De leerling vertellen wat ze vonden van de sfeer tijdens de activiteit

Gevoelsthermometer
De leerkracht geeft bij de start van de activiteit een gevoelsthermometer en 3 gevoelsmannetjes aan alle leerlingen van de klas. Tijdens het proces vraagt de leerkracht aan de leerlingen om hun gevoelsmannetje op de juiste plaats bij de thermometer te kleven. Dit vraagt de leerkracht op 3 verschillende momenten. Op het einde zie je hoe de leerlingen de activiteit ervaren hebben. Na de activiteit komt er een korte bespreking.

De kleurenwaaier
De leerlingen kiezen een kleur dat bij het gevoel past dat ze hebben over de activiteit. De leerlingen verwoorden waarom ze die kleur gekozen hebben.

De woordenwaaier
De leerlingen kiezen een woord dat bij het hun indrukken past dat ze hebben over de activiteit. De leerlingen verwoorden waarom ze dat woord gekozen hebben.

Al deze methodieken zitten in een koffer: mijn muzokoffer.
Deze koffer kan je altijd nog verder aanvullen met vershillende evalutiemethodieken.

Bronnen

evaluatiemethodieken steunpuntjeugd. Pdf


Tot de volgende de keer bloggertjes.

muzische groei

De doelen die ik al (deels) bereikt heb.
 
·         beseffen en aanvaarden dat de smaak en de stijl van mensen verschilt
 
Iedereen heeft een andere stijl en smaak, daarom is het belangrijk dat je openstaat voor verschillende smaken en stijlen. Toen ik nog heel klein was, telde enkel mijn eigen smaak en stijl. Ondertussen ben ik op dit gebied veel wijzer geworden. Ik besef, aanvaard en respecteer dat mensen een verschillende smaak en mening hebben. Ik probeer hier tijdens mijn lessen ook voldoende op in te spelen.

Ik vind het belangrijk dat verschillende muzische domeinen aan bod komen in de lagere school. Bij een stage leer je de leerlingen na enkele dagen beter kennen. Sommige vinden muziek leuk en andere houden meer van drama. Om alle leerlingen te prikkelen en te motiveren maak in mijn lessen gebruik van de verschillende muzische domeinen. Tijdens de les vraag ik ook de mening van kinderen over een bepaald thema, de kinderen hebben vaak een verschillende kijk op een eenzelfde thema. Ik vind het zeer interessant om hierop in te spelen en om de mening van de kinderen hierover te horen. Ik probeer de kinderen al aan te leren dat ze de verschillende smaken van elkaar moeten aanvaarden en er respect voor moeten opbrengen.

·         de leefwereld van kinderen op een muzische wijze benaderen

Tijdens mijn stage probeer ik de leerlingen zoveel mogelijk te betrekken bij de verschillende muzische domeinen. Ik hou rekening met het onderwerp en zorg ervoor dat het aansluit bij de leefwereld van de leerlingen. Ik observeer zeer goed omdat ik het belangrijk vind om te weten wat de leerlingen graag doen/ minder graag doen, wat ze goed kunnen en wat ze minder goed kunnen. Bv: welke leerlingen er in de muziekschool zitten, welke leerlingen graag naar het theater gaan, welke er graag dansen, welke leerlingen er goed kunnen tekenen of welke leerlingen er helemaal niet van muzo houden. Die informatie kan ik gebruiken bij de lessen om in te spelen bij de interesses van de leerlingen en hun leefwereld. De leerlingen voldoende uitdagen is hierbij ook zeer belangrijk. Tijdens de muzische lessen mogen de leerlingen hun ook eigen inbreng geven bv: zelf bewegingen uitvinden bij een lied, …..

Dit doel kan blijven groeien doorheen de stages en ervaringen die ik beleef.
 
·         het vermogen ontwikkelen om kritisch te reflecteren over het eigen muzisch handelen en dat van anderen, en dat evalueren in een genuanceerde taal

Over mijn eigen muzisch handelen kan ik zeer goed reflecteren, ik probeer mijn handelen altijd met een kritische blik te bekijken. Gedurende mijn stage periodes evalueer ik constant mijn eigen muzisch handelen. De tips die ik van andere mensen krijg tijdens mijn stage, neem ik altijd ter harte. Ik zie deze tips als een extra steun en zeker niet als kritiek. Ik heb mijn Muzo koffer ook al uitgetest bij de kinderen van het eerste leerjaar. Nadien heb ik al mijn handelingen en de werking van de muzo koffer kritisch geanalyseerd en bijgestuurd indien nodig. Het zit in mijn karakter om zeer perfectionistisch te zijn, ik ben zeer kritisch voor mijn eigen werk. Doorheen de laatste jaren ben ik ook extra kritisch geworden, sommige mensen zeggen zelfs dat ik soms TE kritisch ben voor mezelf. Ik zie dit eerder als een positief punt, omdat ik wil dat alles altijd goed is.
Soms ben ik ook te kritisch voor het handelen anderen, maar doorheen de jaren heb ik tijdens o.a. groepswerken en toonmomenten geleerd om hier milder in te zijn.


De doelen waar ik dit semester intensief aan wil werken:

·         op een actieve manier participeren aan het culturele leven

Als ik in de lager school zat, heb ik zes jaar lang tekenschool gevolgd. Elke woensdagnamiddag keek ik uit naar de tekenles. In het middelbaar ben ik helaas moeten stoppen met de tekenschool, omdat ik dit niet meer kon combineren met mijn schoolwerk.

Naast de tekenschool heb ik ook 2 jaar gedanst bij Clapaja, vanaf het 4de leerjaar tot het 6de leerjaar. Ik vond dansen zeer leuk, maar toen mijn danslerares stopte, ben ik ook gestopt.

Vroeger ging ik weinig naar culturele evenementen zoals toneel of theater. Dit jaar kregen we van de school de opdracht om verschillende culturele evenementen bij te wonen. In het begin stond ik hier niet voor te springen, maar ondertussen heb ik al enkele voorstellingen bezocht zoals een musical, een theatervoorstelling, musea, ..  dit heb ik als zeer positief ervaren. Ik heb ook veel bewondering voor de mensen die meespelen in culturele voorstellingen. Enkele weken geleden ben ik naar een opera gaan kijken van enkele van mijn klasgenoten. Ik was onder de indruk van hun prestatie. In de toekomst ga ik zeker meer culturele voorstellingen bijwonen. Daarnaast wil ik, dit of volgend jaar, eens meespelen in een culturele voorstelling, zoals bijvoorbeeld een kindertheater of een dansvoorstelling. Mijn klasgenoten geven mij ook een extra stimulans om meer te participeren aan het culturele leven. Ze nodigen mij uit bij culturele voorstellingen en ze leren mij ook de leefwereld kennen. Vroeger had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord van Belcanto, het toneelgezelschap. Ik wil ook graag de draad terug opnemen met de dansles, zodat ik een betere basis heb om mee te spelen in een dansvoorstelling.


Dit is nog één van mijn zwakke punten, hieraan ga ik in de toekomst nog meer moet werken en nog meer openstaan voor de prikkels die ik tegenkom. In mijn vorige opleidingen was er geen plaats voor Muzo, ik heb namelijk Toerisme gestudeerd, ik had wel veel kennis op het vlak van cultuur. Ik heb in Muzo wel al enige vooruitgang geboekt de laatste jaren. Vroeger was ik minder te vinden voor bv. een theaterstuk of een toneel, maar de laatste tijd sta ik hier steeds meer voor open. Dit komt ook omdat ik nu meer bezig ben met theater en toneel, ik heb de laatste maanden verschillende voorstelling bijgewoond. Ik merk dat ik steeds meer geprikkeld ben voor dit soort muzische vormen, de opleiding heeft mij al enorm geholpen om hierin te verbeteren.

Ik merk ook een grondige verandering in mijn alledaags leven van de prikkels die ik ontvang. Als ik bv. rondloop in het park of op het straat denk ik steeds meer: ‘zou dit niet leuk zijn om in mijn lessen te verwerken?’.

·         impressies en ervaringen uitdrukken vanuit onze eigen leefwereld

Dit is mijn laatste werkpunt. Ik heb nog niet zoveel ervaring om vanuit mijn eigen muzische kennis ervaringen of impressies met anderen (leerlingen) te delen. Ik moet hierin nog groeien en dat kan enkel door nog meer bezig te zijn met muzo. Ik volg al verschillende workshops van beeld, drama, muziek en media. Door deze workshops krijg ik meer inzicht en ervaring en ben ik ook meer in staat om mijn opgedane ervaring te delen met anderen. Ik ga ook meer naar culturele voorstellingen, dat helpt mij ook enorm. Een grote muzische bagage kan goed van pas komen tijdens mijn komende stage periodes. Ik wil nog meer met muzo bezig zijn in de toekomst, zodat ik meer impressies en ervaringen vanuit mijn eigen leefwereld kan vertellen. De verschillende muzische workshops hebben mij geprikkeld. Dit is een doel waar ik altijd in zal verder groeien.

maandag 13 januari 2014

voorbereiding toonmoment

Dit was een spannende dag, We gingen te weten komen met wie we gingen samenwerken voor ons toonmoment. Iedereen kreeg een willekeurig puzzelstukje. Met mijn puzzelstukje in de hand ging ik op zoek naar het juiste schilderij van Lichenstein waar mijn stukje ontbrak. Op deze creatieve manier werden we in groepjes verdeeld. ELk groepje telde 4 studenten. Ik zat samen met Charlotte, Eline en Steffi.
Dit was het schilderij van Lichtenstein dat ons inspireerde voor ons toonmoment.


We gingen direct aan de slag. Eerst maakte we een brainstorm over het schilderij. Onze ideeën kwamen traag op gang, maar eens we een idee hadden, liep alles van een leie dakje. Onze samenwerking verliep vlot. Iedereen vulde elkaar aan en we gingen enthousiast verder met het voorbereiden van ons toonmoment.
Al snel werd duidelijk dat we gingen werken rond New York en de kleuren van het kunstwerk.

We kregen 2 namiddagen om te werken aan het toonmoment. Ik was heel trots op het uiteindelijke resultaat. Morgen moet ik het voordragen voor alle studenten van het laatste jaar.
SPANNEND!

donderdag 9 januari 2014

workshop muziek

Hallo bloggers,

Hier ben ik weer! In mijn vorig bericht heb ik uitgelegd wat ik allemaal gedaan heb in de voormiddag tijdens de workshop drama.

In de namiddag was ik nog steeds in het jeugdtheater Ondersteboven voor een workshop van muziek. De sessie starten met een lied van Boudewijn de Groot 'Het land van waas en waal. In het midden van het lokaal lagen verschillende vorwerpen. Wij mochten telkens 1 materiaal kiezen. Wanneer ons voorwerp werd vernoemd in het lied, moesten we beginnen rondstappen. De eerste student koos de weg van de optocht, de andere studenten sloten hier bij aan en marcheerden mee. Het werd een echte stoet, die altijd maar groter en groter werd.

In de sessie hebben we ook liedjes uit de jaren 60 gezongen. We leerde het lied 'So happy together' van The Turtles. Als iedereeen het lied onder de knie had, zongen we het tweestemmig. Iedereen zong mee uit volle borst onder begeleiding van de piano


Bij het liedje hoorde ook een luisteropdracht. Elke student kreeg een bloem. Er waren 3 soorten bloemen: grote, middelmatige en kleine. Wanneer in het lied een strofe aan bod kwam dienden we een grote bloem op de grond te leggen, bij het refrein een middelmatige bloem en bij een ander stuk kleine bloem. Op deze manier kregen we het verloop van het lied te zien.

Wat ik het allerleukste vond aan de workshop van muziek was de initiatieles met de gitaar. We hebben de akkoorden A, D en E geleerd. Het was de eerste keer dat ik gitaar speelde. Ik vond dit zeer fijn. Ik heb kriebels gekregen om gitaar te leren. Het spelen van gitaar is ook zeer handig om in de klas liedjes te begeleiden.

Het liedje waar ik gitaar op speelde was 'blowing in de the wind' van Bob Dylan

groetjes Krizia
 
 

workshop drama

Hallo bloggers,

Vandaag ben ik naar het jeugdtheater Ondersteboven geweest, om in de voormiddag de workshop drama te volgen.
Bij de workshop van drama stond improviseren centraal. Dit werd ingeoefend door gevarieerde oefeningen.
enkele voorbeelden:
- boodschappen overbrengen zonder te praten, bij deze oefening moet je heel sterk werken met mimiek.
- het maskerspel: In dit spel geef je een bepaald gezicht door waar een bepaald gevoel aangekoppeld is.
- Wie heeft de 2 euro? De leerlingen worden in 2 groepen verdeeld. De ene groep leerlingen staan zo dicht mogelijk tegen elkaar met de handen op de rug. De leerkracht legt de 2 euro in de handen van één leerling. De keerking moet zich zo normaal mogelijk gedragen. Hij en de andere mogen ook liegen bv: Ik heb de 2euro niet/ ik heb de 2euro wel. De andere groep leerlingen raden wie de 2euro heeft door vragen te stellen.
- Een verhaal op een serieuze manier vertellen. De rest van de groep moest of je je eigen verhaal verteld of het verhaal van de ander. Bij deze oefening is het belangrijk dat je je zo goed mogelij kinleeft in het verhaal.
- Expirimenteren met stoelen. De mochten een eigen decor opstellen aan de hand van stoelen. Wij hadden een kasteel gebouwd met stoelen. De verrassing van de opdrachr was dat we een stukje toneel moesten spelen in het decor van de andere groep. Ik heb in het decor van de titanic gespeeld. De andere mochten in het decor van het kasteel spelen. Het grappige was dat ze ons decor niet interpreteerde als een kasteel maar als een kerk.


- Als allerlaatste oefening deden we een oefening met tafelzinnen. Elke student krijgt een zin. Deze mag je zoveel keer zeggen als je wilt, maar wel op het gepaste moment. Zo ontstond er echte dialoog.
De manier van tafelzinnen is een goede manier voor leerlingen die weinig inspiratie hebben. Ze moeten maar 1zin onthouden en geen hele lange tekst.

In deze workshop heb ik veel bijgeleerd, ik vond het ook een zeer zinvolle workshop. Ik vind dat ik gegroeid ben in drama op het vlak van mimiek. Ik heb meer zelfvertrouwen waardoor ik ook overtuigender overkom in deze sessie.



woensdag 8 januari 2014

workshop media

Hallo bloggers,

In het vorige bericht kon je lezen hoe leuk de workshop beeld was in de voormiddag. Ik heb nu nog beter nieuws. Ook in de namiddag heb ik heel wat bijgeleerd op vlak van media.

Ik leerde hoe je in PowerPoint een digitaal decor maakt. Dit ga ik zeker meenmen naar Dworp, ik vond het niet zo moeilijk om een digitaal decor te maken.
Ik heb ook kennis gemaakt met verschillende apps.

Met de app popartlite kan je met de ipad je eigen popartfoto maken. Ik heb dit tijdens de les uitgeprobeerd en dit is het resultaat. Het is niet moeilijk om dit te maken. Ik vond deze opdracht heel leuk om te doen.



De volgende oefening was ook op de iPad. We werkten met de App 'Songify'. Met deze app kan je heel simpel een leuk liedje maken. Je zegt enkele woorden of een zin. Met de app kan je hier een leuke beat achter zetten. Zo heb je heel snel je eigen lied gemaakt.

Als laatst heb ik kennis gemaakt met de site slide.ly. Hier kan je heel snel een prachtige voorstelling maken van foto's. Op de achtergrond speeld er muziek zodat het een echt sfeerbeeld wordt.
In mijn voorstelling vind je foto's van Londen.

 


Morgen ga ik naar het jeugdtheater ondersteboven, daar krijg ik weer 2 workshops: drama en muziek.
Dit zijn niet mijn sterkste kanten dus ik ben nieuwd wat het gaat geven.

Tot morgen bloggers!!

workshop beeld

Hallo bloggers,

In de voormiddag heb ik genoten van een workshop beeld.

Workshop beeld

Dit was een zeer boeiende workshop. Deze workshop werd gegeven op het niveau van kinderen uit de lagere school. We starten met een klassikale opdracht. Iedereen tekende op een groot bruin papier een buik. Daarna moesten we doorschuiven in wijzersin. Op de tekening van mijn buur tekende ik 2 benen. Zo werd er de hele tijd doorgeschoven tot we terug aan onze eigen tekening kwamen. Iedereen keek naar zijn eigen reslutaat, iedereen zijn tekening is anders. Er waren creatieve mannentjes ontstaan.

Bij het personage dat ontstaan is kan je verschillende opdrachten geven aan de leerlingen om dieper in te gaan op de teken-/ schilderopdracht.
- Je kan je personage een naam geven.
- Je kan bij het personage bewegingen bedenken.
-Het personage kan je ook in 3D met verschillend materiaal gemaakt worden. bv: stof, klei, ..
- Je kan er muziek aan verklanken
-Een verhaal uitschrijven bij het personage

Het doorschuifsysteem is voor de leerlingen die weinig inspiratie hebben een goede methode. Ze moeten niet constant nadenken over hoe de tekening er gaat uitzien. Hoe het resultaat er uiteindelijk uitziet, weet niemand. De leerlingen kunnen het resultaat op voorhand niet in hun hoofd bedenken, het is leuk om te zien wat er uiteindelijk van geworden is.

 
 
Na deze oefening verdeelde we ons in groepjes en mochten we kleren uit de jaren 60 ontwerpen met verschillend materiaal. In elke hoek lag er een ander hoofdmateriaal o.a. plastic, papier, buizen, wol en rietjes. Bij elke hoek moest je ook een ander kledingstuk maken bv: een hoofddeksel, schoenen, een riem, ....  In elke groep mocht er één iemand in de rol kruipen van model, ontwerpen of uitvinder. Als we veranderde van hoek, kregen we ook een andere rol. Zo werd iedereen eens model, ontwerper en uitvinder. Ik vond dit een hele boeiende opdracht, het was zeer fijn om kleren te ontwerpen.
 

dinsdag 7 januari 2014

De jaren 60....... sfeerschepping en beschouwen



Dag beste bloggers,
Vandaag ging onze module ‘muzische school’ van start. Het thema dit jaar zijn de jaren 60. Om helemaal in de sfeer te komen hadden we onze kledij aangepast aan de golden sixties. De bedoeling van deze dag was om zoveel mogelijk prikkels en ideeën te krijgen over de jaren 60.  Als eerst hebben we een bezoek gebracht aan het Huis van Alijn, daar waren verschillende kamers ingericht naar de jaren 50, 60, 70 en 80. Hieronder vind je een korte beschrijving van de kamers.

De jaren 50 was een kleurrijke periode. Het toekomstoptimisme was groot nadat de donkere oorlogsjaren tot het verleden behoorden. Er verscheen ook letterlijk meer kleur in het dagelijks leven. Vrolijke pastelkleurtjes en frivole motieven bepaalden het modebeeld.

In het interieur verschenen meubels en huishoudtoestellen in gedurfde vormen en nieuwe materialen. Geleidelijk veroverde de televisie een centrale plek in de woonkamer. Een nieuwe wooncultuur en een moderne visie op gezinsgeluk kregen stilaan vorm. Schoonmaak en hygiëne stonden hoog aangeschreven. De kamer over de jaren 50 is een assemblage van nieuwigheden uit die periode.










De ‘golden sixties’ was een periode van welstand. Dit was duidelijk merkbaar in het dagelijks leven. De museumkamer over de jaren 60 refereert naar de keuken omdat de welstand letterlijk te proeven was. Het huishoudbudget liet toe om meer vlees te serveren. Ook de veramerikanisering was voelbaar in de keuken dankzij Tupperware, Pyrex en Coca Cola. De vele babyspullen verwijzen naar de babyboom. Nog nooit werden zoveel baby’s geboren. De zorg voor het gezin en het huishouden bleven vooral een vrouwenzaak. Toch werkten steeds meer vrouwen buitenshuis en werd geijverd voor gelijke rechten. Ook het modebeeld veranderde. Een nieuw fenomeen was de jongerencultuur. Er verschenen jongerenmagazines en swingende jongerenprogramma’s op radio en televisie.



De kamer over de jaren 70 kleurt oranje. Oranje, groen en bruin waren de typische seventieskleuren. Werkelijk alles was in oranje verkrijgbaar. Behangpapier met drukke motieven bepaalde het interieur. Door het expliciete modebeeld, de buitenissige muziek en de opmerkelijke interieurs worden de jaren 70 herinnerd als een extravagante en bewogen periode. Het was ook een periode van crisis. Er was een hoge werkloosheid. In veel gezinnen werd uit noodzaak een huishoudboekje bijgehouden. De wereldwijde oliecrisis riep het steeds toenemende verkeer even halt toe. Voor het eerst werd duidelijk dat de ongebreidelde groei van de consumptiemaatschappij ook negatieve gevolgen had.

 











In de jaren 80 veroverde de microgolven, computer en vaatwas in snel tempo een plek in huis. Dallas en Dynastie werden massaal bekeken. E.T. ontroerde velen. Aerobics en light- producten zetten aan tot een gezonde levensstijl.
Het was super om van de ene kamer naar de andere te lopen en zo de evolutie te zien doorheen de jaren.

De kinderen die deze kamers bezoeken krijgen een foto met toestellen die we vandaag gebruiken bv: Wii, GSM, computer, … Zij moeten opzoek doorheen de kamers hoe hun voorwerp op de foto er vroeger uitzag. Bv: Wii à jaren 80, de gameboy/ GSM à jaren 50, draaitelefoon.

Na het museum hebben we een uurtje tijd gekregen om in boeken van de jaren 60 te snsuisteren. We konden veel informatie halen uit deze boeken en met elkaar delen. Als derde activiteit hebben we een stadswandeling gemaakt doorheen de stad Gent. Deze wandeling bestond uit verschillende muzische activiteiten. Bv: een beat creëren waar je naam in voorkomt, een scenario schrijven, …
Als laatste activiteit bekeken we de film ‘Hair’. Hair is een musical uit 1969 over de hippie-idealen van flowerpower, liefde, vrede en seks. Na al deze activiteiten ben ik voldoende geprikkeld en heb ik een goed beeld gekregen over de golden sixties. Ik kijk al uit naar wat ons te wachten staat in de workshops binnen deze module.

Ik hou jullie op de hoogte!

Wie nog meer te weten wil komen over de sixties? Neem een kijkje op de website van het Huis van Alijn. http://www.huisvanalijn.be/

Tot de volgende